Ontdek Bilbao in 7 stappen

Stap 1: ontdek het oude centrum.

Bezoek het oude stadsgedeelte en verdwaal in het dambordpatroon van kleine, smalle, verkeersvrije straatjes. Niet de grote ketens hier, eerder gezellige kleinere winkels. Je vindt hier uiteraard ook de nodige eet- en drinkgelegenheden (en Pinxtos!) zodat je hier zeker enkele uren kan doorbrengen.

Stap 2: ontdek het Guggenheimmuseum.

Wij boekten onze tickets voor het Guggenheimmuseum enkele dagen op voorhand (€ 13/volwassene, Vic mocht gratis binnen). Ze laten sowieso in deze rare COVID-tijden slechts 1/3 van het normale aantal bezoekers binnen, waardoor het een rustig en aangenaam bezoek werd.

Wij zijn niet de grootste kunstliefhebbers, maar zo’n klassieker wouden we zeker niet overslaan. Via een vaste route word je zowel langs de tijdelijke collectie als de vaste collectie gebracht. Eén nadeel voor ons? Je mocht geen foto’s trekken binnen in de zalen. Uiteraard hadden we dit niet gezien, waardoor we al snel een wild-gesticulerende Spaanse furie aan ons been hadden. We besloten dan maar om Vic in zijn buggy te laten, kwestie van meer onheil te voorkomen…

Als je niet van plan bent om het museum zelf binnen te gaan, raad ik jullie zeker wel aan om de omgeving eens op te zoeken! Er staan enkele kunstwerken buiten (zoals een reuzespin die af en toe in een mysterieuze mist gehuld wordt), maar ook het gebouw zelf is zeker de moeite waard!

Stap 3: ontdek San Sebastian.

Wij verbleven in het centrum van Bilbao, maar wouden de nabije omgeving ook zeker niet laten liggen. Zo maakten wij van San Sebastian een leuke dagtocht. We merkten dat deze stad duidelijk meer toeristisch aanvoelt, maar de grote drukte hadden we hier niet echt. We hadden onze zwemkledij niet bij de hand, anders hadden we in de namiddag zeker wat tijd doorgebracht op het lang-uitgerekte strand.

Verder loop je hier door heel leuke, gezellige straatjes met voldoende kleine boutiques, tapasbars en tabernas. Eten, drinken en shoppen dus!

Stap 4: maak een natuurwandeling!

Overal waar wij heen reizen, proberen wij ook wel eens de natuur te verkennen. Via het blog van https://roadtripsmetkids.com/ leerden we de route kennen die van Deba naar Zumaia (of omgekeerd, zoals je zelf wil). Een tocht van 14 kilometer langs de kust, waarbij je langs de kliffen loopt die uitgeslepen werden door de golven van de Golf van Biskaje.

We vertrokken vanuit Deba en haalden een plannetje op bij het plaatselijk toeristisch kantoor. Vic werd in de draagzak geplaatst en we vertrokken. De eerste kilometer werd al duidelijk dat dit geen lachertje ging worden. De hoogteverschillen zijn op zich wel pittig, maar met het juiste schoeisel zeker te doen!

De tocht zelf was een prachtige, diverse wandeling door bossen, langs de zee, over kliffen en doorheen weides. Zeker een aanrader voor wie graag de natuur opzoekt!

Stap 5: spendeer een dagje in Urdaibai.

Urdaibai is een biosfeerreservaat gelegen ten oosten van Bilbao. Je vindt er een vogelreservaat (+ bijhorend museum), een opvangcenter voor wilde dieren, kustdorpjes, … Wij probeerden zoveel mogelijk in te plannen en keken wel hoe de dag verder vorderde…

We startten bij het Bird Center. Dit museum oogt vrij nieuw en is heel aangenaam om door te wandelen. Je leert er vanalles over de trek van vogels van noord naar zuid (en omgekeerd). Blijkbaar is dit gebied elk jaar een soort van tussenstop voor talloze trekvogels, die je dan ook kunt bewonderen vanuit een 18 meter hoge uitkijktoren. Een Osprey kregen we jammer genoeg niet te zien. Wel een vos. Vic was blij.

Daarna reden we naar Basondo: een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten. Terwijl we erdoorheen lopen, voelt het toch een beetje als een dierentuin, maar dan zonder het commerciële of de moderne infrastructuur. Vic was alleszins door het dolle heen om zoveel dieren van dichtbij te kunnen bewonderen. Toppers waren vooral de lynx, de wolven, de geitjes (alsof hij voor de eerste keer geitjes zag), de herten en een meeuw die toevallig voorbijvloog… Op één andere familie na, liepen we helemaal alleen in dit park. Niet de meest toeristische trekpleister dus, maar zeker een bezoekje waard als je met kinderen reist!

We zetten onze tocht verder naar Bermeo, een kustdorpje dat klaarblijkelijk 75% van alle tonijnboten van de hele wereld zou bevatten. Ok, we hebben wel wat boten gezien, maar ofwel kloppen die gegevens niet helemaal, ofwel waren ze toevallig allemaal uitgevaren. Het deed ons meer aan als een klein, gezellig kustdorpje dat in een normale zomer vooral toeristen aantrekt, maar deze zomer duidelijk te lijden had onder het wegblijven ervan.

Laatste halte op onze tocht, was Gaztelugatxeko (geen idee hoe je het uitspreekt, je leest misschien beter gewoon verder…). Dit eiland is door middel van een kunstmatige brug verbonden met het vasteland. Op het eiland zelf staat een heiligdom (kerk, klooster, geen idee) dat je kan bezoeken. Echter, je moest op voorhand tickets boeken om de tocht naar het eiland zelf te kunnen maken. Dat hadden wij dus niet gedaan, waardoor we niet verder kwamen dan gewoon een blik van bovenaf.

Stap 6: ontdek de ‘nieuwe stad’ van Bilbao.

Naast het gezellige oude stadscentrum (Casco Viejo), heb je natuurlijk ook de modernere binnenstad. Daar vind je de grotere winkelketens, maar ook nóg meer tapasbars, tabernas en restaurants. Wij waren vooral nog wat moe van onze lange wandeling, dus maakten een gezellige, rustige wandeling doorheen de lange en wijde straten.

Stap 7: verblijf in een stylisch en modern appartement (en zorg voor oordoppen).

Wij verbleven in een appartement dat we vonden via airbnb (Espacioso apto recién reformado con A/C by Stay at home). Een modern en heel stijlvol ingericht appartement dat jammer genoeg in een niet-zo-gezellige buurt ligt. Let op. Ik kan het appartement zeker aanraden! Maar je moet dan wel alle informatie hebben om een globaal beeld te kunnen vormen van het verblijf.

Het appartement zelf is groot, gezellig, modern, stijlvol, proper, ruim, … Daar hoor je onze zeker niks over zeggen. Bijna elke kamer (4) heeft een aparte badkamer, apart toilet, aparte televisie, … Qua voorzieningen is dit dus dik in orde.

De buurt waarin dit appartement ligt, is een multiculturele wijk achter het centraal station. Deze wijk komt ’s avonds echt tot leven, wat natuurlijk wat overlast met zich meebrengt. Het appartement is bijna nihil qua isolatie, waardoor de echt alles van het bovenliggende appartement kan horen. Ook het feit dat we werkmannen van het appartement ernaast het fijn vonden om rond middernacht nog te boren, was minder aangenaam natuurlijk…

Als laatste toch nog even vermelden dat naast het appartement, een bar ligt die ‘Poker’ heet. Rond deze bar zwermen de hele dag door schaarsgeklede dames rond die duidelijk op zoek zijn naar iets… Niet de buurt waarin je als familie een gezellige vakantie zou beleven. Op zich heb je er geen echte overlast van, maar het voelt toch wat vreemd aan.

Besluit

Bilbao (en omstreken) is zeker een aanrader om je vakantie door te brengen. Je vindt er ons inziens voor elk wat wils en het voelt allemaal niet zo toeristisch als bvb. Kroatië of de oostkust van Spanje.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.